Ombetingning af uønsket adfærd

Når man træner heste får man nogen gange trænet en adfærd man egentlig ikke var ude efter. Dette kan f.eks. opstå i forbindelse med at hesten er syge eller har ondt, eller i situationer hvor hestens og vores motivation er modsat rettede. Konfliktadfærd opstår normalt som en lille smugle af adfærden som vi ubevidst eller ved et tilfælde får forstærket, og derefter kan det eskalere og blive voldsommere hvis ikke vi får taget hånd om det.

Når jeg får en hest ind for at ombetinge en adfærd er det altid vigtigt for mig at understrege at det er en helhedstræning. Man kan ikke bare fokusere på selve adfærden, for så bliver det man laver en ren symptom behandling, og ikke en løsning på det underliggende problem.

Det er derfor vigtigt for mig at finde ud af hvornår adfærden startede, om det var i forbindelse med smerte, sygdom eller konflikt i interesse.

Er det opstået pga af smerte/sygdom er det vigtigt at denne tricker ikke længere er tilstede, så hesten skal være behandlet.

Derefter er kan man gå i gang med at arbejde med kroppen, så man er sikker på hesten også er klar over at det ikke mere gør ondt på den, at gøre det vi ber om, og signaltræningen kan begynde, så hesten får en hel klar forståelse for, hvad det er vi vil have den til.

Når krop, signalforståelse og hestens psyke igen er helet, er det vigtig for mig at ejer kommer ind over, og modtager undervisning på sin hest inden den igen kommer med hjem, så vi kan sikre os, at den uønskede adfærd ikke kommer retur, og ejer har forståelse for hvordan problemet opstod.

På den måde er der igen bygget et stærkt fundament for hest og ejer til at arbejde videre som en sund og tilpas ekvipage.

Jeg tager pt ikke heste i ridning.